Oppskrifter

Oselias Pibberkage 

21. november 2024
Oselias pepperkaker

Nå som det nærmer seg tid for julebakst, tok vi en titt i Oselias kokebok for å se om det var noen julekaker vi kunne teste ut. Forbauselsen var stor da vi oppdaget at vi ikke hadde laget Oselias pepperkaker (Pibberkage) enda. Så vi leste oppskriften, kjøpte ingredienser, og satte i gang. Veien videre skulle ikke gå like knirkefritt. 

Originaloppskriften sier: 4 kopper melk, 1 kop sirup, 1 kop sukker, 1 jevn teskje pepper, en toppet teskje natron, mel til passende deig. 

Men hva slags kopp? Kanskje denne? Kopp fra samlingen (AAM.03091) fra ca. 1820-1840.

Første hinder var å gjette seg frem til hvilken kopp Oselia mente her. Var det en kaffekopp (ca. 1,5 dl), tekopp (ca. 2,4 dl), eller en amerikansk «cup» på rundt 2,5 dl? Etter å ha skuet til andre pepperkakeoppskrifter, tok vi en sjanse på 1,5 dl. Uansett var det klart at i denne oppskriften er det mye mer melk enn hva det vanligvis er i en pepperkakeoppskrift. Da endte vi opp med følgende oppskrift for Oselias Pibberkager:  

  • 6 dl melk 
  • 1,5 dl sirup (Vi brukte lys, og ikke mørk)
  • 1,5 dl sukker 
  • 1 jevn ts pepper 
  • En toppet teskje natron 
  • Mel til passende deig (Brukte 1,5 kilo) 

Først kokte vi opp sirup, sukker og melk. Deretter blandet vi inn pepper og natron, og tok i litt og litt mel til vi følte deigen var «passende» – for å bruke Oselias ord. Vi endte opp med å bruke 1,4 kg mel. Deigen var fremdeles ganske klissete, men vi håpte at en natt i kjøleskapet ville gjøre deigen fast. Og det ble den!  

Fast deig!

Spørsmålet som åpenbarte seg nå var: hva skulle vi så gjøre med deigen? Hvordan ser egentlig disse kakene ut? Siden Oselia har en oppskrift på «Pibbernødder», tenkte vi at dette kanskje er mer klassiske pepperkaker der vi kjevler deigen flat og stikker ut småkaker.  

Oselias Pibbernødder.

Så vi kjevlet deigen, og begynte å stikke ut kakene. Vi fant raskt ut at dette var en deig med «minne», at den helst ville tilbake til sin runde form. Så det gjorde kjevlingen ganske utfordrende. Det var heller ikke lett å få fine former ut av kakedeigen. Men vi fikk til et brett og stekte kakene på 200˚ C  i 10 minutter.

Vi smakte selvsagt på pepperkakene, og serverte smaksprøver til kolleger. Tilbakemeldingene var at de ikke så ut som pepperkaker, ikke smakte som pepperkaker (men de var jo søte og gode), og at konsistensen var litt rar. Den var litt myk, ikke sprø, og heller litt som små brød enn småkaker. Så hva skulle vi teste ut nå? Vi lagde noen pepperkaker med litt tykkere deig, men konsistensen føltes fremdeles ikke helt rett. Derfor mente vi at det å lage tykke kakemenn ikke ville være løsningen heller. Da kom vi på idéen om å rulle deigen i små kuler og steke de som peppernøtter. Og da var konsistensen mye bedre!

Om vi er noe klokere på Oselias Pibberkager etter dette, er jeg ikke helt sikker på. Men de smakte utvilsomt bedre i kuleform. Vi satte fatet med alle pepperkakene fremme, og de ble nesten spist opp av søtsugne kolleger i løpet av dagen. Så smaken var i hvert fall god nok! Men det hadde vært veldig fint å vite hvordan kakene til Oselia faktisk så ut.

Oselias pepperkaker på fat.

Du vil kanskje like …