Oppskrifter

Helt bananas banansalat!

31. mars 2025
Banansalat

Tidligere i år, meldte vi om at Oselias kokebok-bloggen utvider sitt repertoar. Vi markerer dette med å lage en rett fjernt fra Oselias sukkerrike puddinger og tradisjonelle middager, nemlig en banansalat. I utgangspunktet høres kanskje ikke det så galt ut? Vi så umiddelbart for oss en nydelig fruktsalat med banan, appelsin og druer, og andre friske smaker. Det vi ikke hadde sett for oss var majones, nøtter, salte mandler og salatblader!

Denne oppskriften på banansalat finner vi i kokeboken etter Nicoline Christiansen (1877-1952), der oppskriftene ble nedskrevet i perioden 1924-1943. Dette er den første bananretten vi har laget på bloggen vår, da Oselias oppskrifter er helt bananfrie. Det er ikke så rart om man tar bananens historie i betraktning. Det var i september 1905 den første lasten med bananer kom til Norge, og samtidig ble det andre landet i Europa som importerte bananer. I dag forbinder nok mange nordmenn bananer med BAMA, og det er ikke så rart. For selskapet som etterhvert fikk navnet BAMA, hadde tilnærmet monopol på bananimport fra den første lasten i 1905, og helt utpå 1960-tallet. Hvordan var det mulig?

Vi må tilbake til 1886, og en togreise fra London til Newcastle for å finne svaret på det. Kristiansanderen Christian Marius Emil Matthiessen (1850-1918) dannet trelastfirmaet Christian Matthiessen AS. På denne togreisen møtte han bananimportøren A. Roger Ackerly, noe som gav Matthiessen en forretningsidé. Det endte med at hans selskap lagde trekasser for den engelske bananimportøren Elders & Fyffes Ltd., og til gjengjeld fikk Matthiesen enerett på bananimport til Skandinavia. Firmaet ble på folkemunne kalt for «Banan-Matthiessen», og skiftet etterhvert navnet til BAMA på 1980-tallet.

Bilde, antatt å være av «Banan-Matthiessen». Hentet fra BAMAs nettsider.

I begynnelsen var det vanskelig å få det norske folk til å spise den nye eksotiske frukten. Det første importerte lasset med bananer på 3000 kg, ble nesten urørt og havnet etter hvert på søppeldynga. Det er ikke lett å si akkurat når vår banansalat er nedskrevet, men en gang i perioden 1924-1943 vet vi sikkert. Etter et søk i aviser og kokebøker på Nasjonalbibliotekets nettsider, er det tydelig at banansalat er noe som mange eksperimenterte med på 1930-tallet. Men det virker ikke som om de hadde helt funnet ut hvordan denne søte frukten skulle serveres, med unntak av vanlige fruktsalater og i bakst. Det nærmeste jeg fant Nicolines salat, var i Henriette Schønberg Erksens »Stor kokebok for større og mindre husholdninger», fra 1932:

Andre salatoppskrifter vi snublet over, fikk oss til å stille spørsmålet «hva er det egentlig de driver med?». Som i denne oppskriften jeg fant i Østlendingen 1929:

Eller denne, fra avisen Norges Kvinder i 1932:

Hvorfor tomatskiver?

Men over til banansalaten fra Nicoline Christiansen. Her er ingrediensene få, og instruksene enkle. Skrell en banan og skjær den i to. Rull den i majones, deretter i hakkede nøtter (vi valgte valnøtter). Plasser bananen på salatblad, og server med salte mandler til.

Valnøtter hakkes.
Majones klargjøres for bananrulling!
For noe kliss!

Nicolines banansalat ble dessverre ikke en ny favoritt for oss. Banan og nøtter er jo en kjent kombinasjon, men majonesen var et veldig rart tilskudd synes vi. De ble ikke en god smak sammen, og det ble også en kjemperar konsistens i munnen når majonesen og bananen blandet seg. (Det var riktignok en kollega som momset i seg restene med glede, så det er altså mulig å like Nicolines banansalat). De salte mandlene var i hvert fall et kjært tilskudd å hive i munnen, for å rense munnen for bananmajones.

Vi smilte i hvert fall FØR vi tok en bit!

Vi har ikke funnet ut av hva slags type rett dette er. Når spiser man egentlig noe slikt? Til forrett? Lunsj? Dessert? Hvis noen av våre lesere har en idé, så gi oss gjerne en tilbakemelding. Nicolines banansalat ble kanskje ikke en suksess smaksmessig. Men det var en morsom rett å lage, og jammen har vi ikke lært litt mer om bananens kulturhistorie i samme sleng.

Nicolines banansalat servert på et fat.
Foto: Gerd Corrigan, KUBEN

Litteratur:

https://www.bama.no/om-bama/historie/mer-enn-130-ar-tilbake-i-tid

Masteroppgave: Aleksander Jensen – Norge går bananas: En historisk analyse av aviser og kokebøker. Universitetet i Stavanger. 2023

Østlendingen 1929.03.16

»Norges Kvinder» 1932

Du vil kanskje like …