Arkivene forteller

Kongemiddag på Rådhuset

12. juni 2025

Lørdag 9. november 1935 ble åpningen av Sørlandsbanen til Arendal feiret med kongebesøk. Kong Håkon, kronprins Olav og statsminister Nygaardsvold kom til byen for å feire åpningen sammen med flere andre fremtredende personer.

Arendal kommune inviterte til festmiddag på Rådhuset kl. 19. Det ble servert en syv retters festmeny som bestod av Oksehalesuppe, Sørlandsk hummerrett, Slikasparges (skrelt og kokt, hel asparges) med ristet Champignon, og Fylt Mortensgås. Til dessert ble det servert isbombe, ost og frukt. Men hvem var kokken som lagde festmiddagen denne kvelden?

I Kubens samling av håndskrevne kokebøker finnes en kokebok etter Nicoline Christiansen. Det er ikke mye vi vet om Nicoline, men i folketellingen for 1910 står det at hun ble født i Øyestad i 1877 og at hun arbeidet som kokke. Hun var enke med tre barn og bodde i Blødekjær i Arendal. En annonse i Vestlandske Tidende forteller at hun åpnet både spiseforretning og Café i Torvgata i april 1923.

På den første siden i den håndskrevne kokeboken har hun skrevet navnet sitt og året 1926. Kokeboken ble gitt i gave til Kubens samlinger av hennes datter Gudrun Guillon Christiansen i 1962.

Kokeboken inneholder oppskrifter på både supper, middager, kaker og desserter, men i den andre halvdelen av boka har hun skrevet ned menyer til større selskaper som fant sted i Arendal i årene 1926 – 1943. Her kan en lese til hvilke anledninger hun lagde mat, og hva som stod på menyene. Nicoline satte opp menyer både til brylluper, bursdagsfeiringer og begravelser. Kjente navn som Kallevig og Boe går igjen, i tillegg til festmiddager for både herr og fru bryggerimester, selskap i Arendals sjømannsforening og til middager for Fylkestinget. Men den viktigste middagen hun lagde var utvilsomt kongemiddagen på Rådhuset ved åpningen av Sørlandsbanen til Arendal i 1935.

I kokeboken har Nicoline notert ned menyen og antall gjester. Hun skriver at bordene skulle stå i hesteskoform, pyntet med sølvlysestager og med blomster som lyse Krysanthemun og røde nelliker.

Fra festmiddagen på Rådhuset. PA-2436 Samling av gruppebilder. Foto: ukjent.
Fra festmiddagen på Rådhuset 9. november 1935. PA-2436 Samling av gruppebilder, Kuben. Ukjent fotograf.

Det var ikke alle som var så heldige at de fikk sitte ved kongens bord under middagen, for i boken står det at det skulle dekkes til 20 personer i rommet ved siden av.

Nicoline er kokka bak Banansalaten som vi presenterte i forrige blogginnlegg, men heldigvis stod ikke den retten på menyen under kongens festmiddag. Med Nicolines egne ord, står det Oksehalesuppe til forrett, deretter Hummer Gardinier/Sørlandshummer, videre Asparges, ristet Champignon og Hollandsk saus. Om hovedretten skriver hun Gaas, kastanjer, franske poteter, tomater, appelsiner og Ananas. Til dessert Marasquino kandiserte frukter (Marasquino er en søt likør), og til slutt Kaffe og cigaretter.

Under ser dere menyen hennes på trykk i programmet.

Nicoline Christiansens kokebok. Foto: Gerd Corrigan, Kuben.

Rettene ble antageligvis servert mellom taler og musikkinnslag. Dette kan en lese om i Programmet for kvelden som Nicoline tok vare på og hadde liggende inne i kokeboken. Dette var nok et minne om det som antageligvis må ha vært den viktigste kvelden i hennes yrkeskarriere som kokke.

Du vil kanskje like …